Nieuws

GLIN AFB – Volgens het Naval Air Systems Command (NAVAIR) heeft de Amerikaanse marine onlangs tijdens meerdere vluchten aangetoond dat het Single-system Multi-mission Airborne Mine Detention System (SMADS) aan boord van een onbemande Northrop Grumman MQ-8C Fire Scout-helikopter in staat is om op zee mijnen te detecteren.

De tests werden uitgevoerd door het op Eglin AFB gelegerde Air Test and Evaluation Squadron Two Four (UX-24) In het prototype was dit SMADS ondergebracht in twee dozen rechts en links van de skids van de drone. Als het systeem later zou worden geïntegreerd, wordt het op een andere locatie worden geïnstalleerd.

De MQ-8C is feitelijk een aangepaste Bell 407 helikopter die onbemand kan vliegen. De helikopter kan met de zelfde missiesystemen worden uitgerust als de kleinere MQ-8B. Dat toestel is afgeleid van de kleinere Schweizer Modell 333.


De eerste vlucht van de MQ-8C vond in 2013 plaats. Er zijn tot op heden 38 bestelde MQ-8Cs  geleverd. De drone werd in juni 2019 initieel operationeel verklaard en was in 2020 operationeel inzetbaar zijn. In 2020 werden proeven uitgevoerd met een bij Leonardo ontwikkelde AN/ZPY-8-radar.