Nieuws

HOLLISTER –De Britse lease- en managementmaatschappij Monte Aircraft Leasing heeft vijftig aandrijfsets besteld bij de nieuwe joint venture Dovetail Electric Aviation. Dit door het Spaanse Dante Aeronautical en Sydney Seaplanes uit Australië gevormde samenwerkingsverband zal accu aangedreven Magni650 units leveren voor inbouw in Cessna (Grand) Caravans.

Ook zal worden toegewerkt naar hybride elektrisch aangedreven tweemotorige Beechcraft King Airs waarbij de PT6 turboprops worden vervangen door Magni650 elektromotoren . In eerste instantie wordt daarbij uitgegaan van brandstofcellen en waterstof in gasvorm. Op termijn moet dit echter vloeibare waterstof worden.

Monte zet zich in om het leasen en financieren van vliegtuigen mogelijk te maken waarmee operators emissievrije vluchten kunnen uitvoeren.

In dit kader bestelde Monte ook tot honderd ZeroAvia ZA600-aandrijflijnen voor de installatie in bestaande en nieuwe Cessna Caravans, DHC-6 Twin Otters, Dornier 228s en HAL-228 varianten. Monte en ZeroAvia streven ernaar om de vliegtuigen vanaf 2024 voor klanten te retrofitten en zullen onderhouds- en waterstofbeschikbaarheidsdiensten leveren en financieren om deze operaties te ondersteunen. Door deze deal zal ZeroAvia Monte’s exclusieve leverancier van waterstof elektrische aandrijflijnen voor deze vliegtuigen.

Monte zelf is voornemens samen met Dante AeroNautical binnen drie jaar een vliegend prototype te tonen van een Cessna Grand Caravan die aangedreven kan worden door zowel waterstof als accu’s.