Nieuws

BREDA – Studententeam AeroDelft heeft met succes de eerste vlucht van haar prototype-vliegtuig gemaakt. Ook taxieden ze voor het eerst hun bemande full-scale vliegtuig dat al in 2025 de eerste vlucht op vloeibare waterstof moet gaan maken.

Dat onthulden de studenten op 7 juli tijdens het AeroDelft zomer-event op Breda International Airport. De ambitie van het team om de luchtvaart te verduurzamen komt daarmee letterlijk en figuurlijk in beweging.

Het studententeam AeroDelft, gevestigd in Delft, heeft met ‘Project Phoenix’ het doel om vloeibare waterstof te bewijzen en te promoten als duurzaam alternatief voor conventionele brandstoffen in de luchtvaart. Dat doen ze door twee vliegtuigen te ontwikkelen: het prototype-vliegtuig op schaal en een bemand vliegtuig op ware grootte.

Het prototype is een 1:3 schaalmodel van een gemotoriseerd zweefvliegtuig, heeft een spanwijdte van 6 meter en weegt 40 kilogram. De data van de eerste vlucht op batterijen toont aan dat het zelfontwikkelde vliegtuig klaar is om op vloeibare waterstof te vliegen. Daarmee vormt de drone een belangrijk testplatform voor de waterstoftechnologie die het team ontwikkelt.

Het full-scale vliegtuig moet voortbouwen op deze technologie en ‘s werelds eerste bemande vliegtuig op vloeibare waterstof worden. Het vliegtuig, oorspronkelijk een vierzitter en omgebouwd tot tweezitter, weegt maximaal 920 kilogram. De komende jaren gaat het vliegtuig eerst vliegen op gasvormige waterstof en uiteindelijk op vloeibare waterstof.