Nieuws

MARIGNANE – Airbus Helicopters heeft zijn 7.000ste helikopter van de Ecureuil-familie afgeleverd. De lichte eenmotorige H125, die werd geassembleerd in het Franse Marignane, werd overgedragen aan Blugeon Hélicoptères, een Frans bedrijf gespecialiseerd in hijswerk op grote hoogte.

De nieuwe H125 wordt toegevoegd aan Blugeon’s bestaande vloot van vijf H125-helikopters op drie verschillende bases in de Franse Alpen en een vierde in de Pyreneeën. Elk van hen vliegt gemiddeld 600 uur per jaar voor passagiersvervoer, bewaking van hoogspanningskabels, filmproducties , preventief lawine-onderhoud, bergredding en grootschalige hijswerkzaamheden.

De Ecureuil wordt momenteel gevlogen door 2.014 klanten in 124 landen die alle regio’s van de wereld vertegenwoordigen. De Ecureuil-familie bestaat uit de H125, de H130 voor de civiele markt, voornamelijk geproduceerd voor luchtwerk, passagiersvervoer en zakenvluchten, maar ook voor openbare diensten en medische hulpdiensten (EMS).

Op de militaire markt is de H125M vooral populair voor gewapende verkenningen of lichte aanvallen, evenals een trainingsplatform.

Zowel civiele als militaire versies hebben de 37 miljoen vlieguren al overschreden. De Ecureuil heeft ook verschillende hoogterecords op zijn naam staan. De meest opvallende hiervan werd bereikt op 14 mei 2005, toen Didier Delsalle met een H135 op de top van de Mount Everest landde. Het is de enige helikopter die ooit deze verbazingwekkende prestatie heeft geleverd.