Nieuws

WASHINGTON – Boeing heeft donderdag (7 juli) de honderdvijftigste P-8A Poseidon afgeleverd. Het toestel was bestemd voor Air Test and Evaluation Squadron (VX) One op Naval Air Station Patuxent River,

Tot op heden zijn 112 maritieme verkenningstoestellen van dit type operationeel inzetbaar bij de Amerikaanse marine. Boeing leverde ook twaalf Poseidons af bij zowel de Royal Australian Air Force als India, negen bij de Royal Air Force en vijf bij de marine van Noorwegen. Met de 149 eerdere geleverde toestellen is meer dan 450.000 uur gevlogen.

Niet inbegrepen in deze leveringen zijn zes toestellen die bestemd voor Engineering Manufacturing Development doeleinden.

In maart 2020 kreeg Boeing opdracht van het Amerikaanse Naval Air Systems Command om nog eens achttien P-8A Poseidons gaan bouwen. Acht van deze maritieme patrouillevliegtuigen zijn bestemd voor de U.S.Navy, de overige tien zijn bestemd voor Royal New Zealand Air Force (6) en de Republic of Korea Navy (4). De Poseidons gaan in beide landen P-3K Orions verkenningsvliegtuigen vervangen.

In meid 2021 volgde opnieuw een aanvullende order elf P-8A Poseidon maritieme verkenning- en aanvalsvliegtuigen.  Negen toestellen zijn bestemd voor de U.S. Navy  en twee  voor de RAAF die er  in december 2020 vier  bijbestelde.

Ook Duitsland bestelde in 2021 vijf Poseidons.

YP103, de honderdste P-8A Poseidon werd in mei 2020 afgeleverd.