Nieuws



VOLKEL -Vier F-35A Lightning II gevechtsvliegtuigen zijn sinds woensdag (30 juni) ook op Vliegbasis Volkel gestationeerd. De luchtmacht beschikt inmiddels over 25 van deze jachtvliegtuigen. Hiervan staan er veertien op Vliegbasis Leeuwarden. De andere zeven staan voor het opleiden en trainen van vliegers in de Verenigde Staten.


Volgens de huidige planning kan Defensie nog dit jaar de volgende zes F-35’s tegemoet zien. Ook deze toestellen krijgen Volkel als thuisbasis. De komst van de gevechtsvliegtuigen betekent tevens de heroprichting van 313 Squadron dat in 2020 werd ontbonden.

Nederland heeft in totaal 52 F-35’s aangeschaft. Vorige week ging de laatste bestelling voor zes F-35’s de deur uit. Defensie hoopt dat die in 2025 worden geleverd.
 
De F-35 volgt de F-16 op, die langzaam uit de inventaris verdwijnt. Naar verwachting is de laatste vlucht met dit toestel in 2024.

Foto’s: MediaCentrum Defensie.

Volkel, 30 juni 2022 Oprichting van het Air Combat Comand

3 reacties op “Video: F-35A Lightning II nu ook op Volkel gestationeerd

  1. Ruud Vos schreef:

    Nou, dan passen we het toch gewoon aan……
    De term is afkomstig uit het militaire jargon (nee, geen bargoens) waar overigens ook gesproken wordt over kisten. En zoals algemeen bekend, een kist kan ook niet vliegen….. of toch wel?

  2. Johan schreef:

    @Musch. Azijnzeiker

  3. Thymo schreef:

    Gaaien kisten hoor