NieuwsVOLKEL -Vier F-35A Lightning II gevechtsvliegtuigen zijn sinds woensdag (30 juni) ook op Vliegbasis Volkel gestationeerd. De luchtmacht beschikt inmiddels over 25 van deze jachtvliegtuigen. Hiervan staan er veertien op Vliegbasis Leeuwarden. De andere zeven staan voor het opleiden en trainen van vliegers in de Verenigde Staten.


Volgens de huidige planning kan Defensie nog dit jaar de volgende zes F-35’s tegemoet zien. Ook deze toestellen krijgen Volkel als thuisbasis. De komst van de gevechtsvliegtuigen betekent tevens de heroprichting van 313 Squadron dat in 2020 werd ontbonden.

Nederland heeft in totaal 52 F-35’s aangeschaft. Vorige week ging de laatste bestelling voor zes F-35’s de deur uit. Defensie hoopt dat die in 2025 worden geleverd.
 
De F-35 volgt de F-16 op, die langzaam uit de inventaris verdwijnt. Naar verwachting is de laatste vlucht met dit toestel in 2024.

Foto’s: MediaCentrum Defensie.

Volkel, 30 juni 2022 Oprichting van het Air Combat Comand

4 reacties op “Video: F-35A Lightning II nu ook op Volkel gestationeerd

 1. Ruud Vos schreef:

  Nou, dan passen we het toch gewoon aan……
  De term is afkomstig uit het militaire jargon (nee, geen bargoens) waar overigens ook gesproken wordt over kisten. En zoals algemeen bekend, een kist kan ook niet vliegen….. of toch wel?

 2. Johan schreef:

  @Musch. Azijnzeiker

 3. C.F. Musch schreef:

  Het moet mij van het hart dat ik de wenkbrauwen moet fronsen omdat een gerenommeerd maandblad als Piloot en Vliegtuig een taalkundige steek laat vallen.
  Niet alleen in de tekst maar ook groot en dik gedrukt in de kop van het artikel: “F-35A Lightning II nu ook op Volkel gebaseerd”
  Het gaat om het woord “gebaseerd”. Dit is het voltooiddeelwoord van het werkwoord baseren. Baseren, baseerde, is gebaseerd.
  Baseren=volgens van Dale: doen berusten, doen steunen op. Betekenisverwante termen en synoniem(en): gronden op + ophangen aan.
  In de context: gebaseerd zijn op iets – of- berusten op iets. Een verhaal kan op een voorval gebaseerd zijn.
  Met andere woorden: het vliegtuig wordt “gestationeerd” op de vliegbasis Volkel. Het wezen van een vliegtuig heeft NIETS met een vliegbasis van doen! Het ziet er niet zo uit en het functioneert niet als een vliegbasis. Dat zo’n taalkundige fout afgedrukt wordt is het gevolg van het klakkeloos toepassen van een spellingscontrole die het ABN ook niet beheerst.
  Ik denk dat de eindredactie hier een enorme steek heeft laten vallen door het concept van het artikel niet te lezen! Jammer.

 4. Thymo schreef:

  Gaaien kisten hoor