Nieuws
A321NEO

AMSTELVEEN – KLM lost het laatste deel (van 277 miljoen euro) af op de lening die KLM in 2020 overeenkwam met de Nederlandse Staat en met banken. KLM leende in totaal 942 miljoen euro van de 3,4 miljard euro aan kredietfaciliteit.

Met deze aflossing heeft KLM na twee jaar alle gebruikte delen van het leningenpakket terugbetaald die het verkreeg om de coronacrisis het hoofd te bieden en de toekomst van KLM veilig te stellen.

Dankzij diverse maatregelen waaronder het vertrek van 6.000 KLM’ers en het sterk verlagen van de kosten, het verdwijnen van de reisbeperkingen en de stijgende vraag naar vliegtickets, heeft KLM eerder dit jaar al twee afbetalingen kunnen doen op het geleende bedrag van 942 miljoen euro.

In drie stappen is het geheel nu afgelost; op 3 mei betaalde KLM 311 miljoen euro af aan banken en op 3 juni nog eens 354 miljoen euro. Daarmee waren alle leningen van KLM van 665 miljoen euro aan banken afbetaald. Met de afbetaling nu van de nog resterende 277 miljoen euro is nu ook het deel van de lening aan de overheid afbetaald.

Na afbetaling blijft KLM beschikken over een kredietfaciliteit van 2,4 miljard euro (723 miljoen euro staatslening en 1,735 miljard euro van banken), waardoor KLM ook in de toekomst gebruik zou kunnen maken van de bestaande financieringsmogelijkheden. Huidige vooruitzichten laten tegelijkertijd zien dat KLM over voldoende beschikbare financiële middelen beschikt voor de komende jaren.