Nieuws

MEMMINGEN – Woensdag (29 juni) heeft de bij Elektra Solar GmbH ontwikkelde Elektra Trainer een eerste twintig minuten durende testvlucht uitgevoerd waarbij een hoogte van 100 m werd opgetekend.

Tijdens deze vlucht noteerde testpiloot Uwe Northmann een klimsnelheid op van 8 m/s waarvoor slechts 10 kW vermogen benodigd was.

De Elektra Trainer is ontworpen voor vliegscholen en vliegclubs en kost ongeveer 60 Euro per vlieguur. Het toestel is afgeleid van de Solar Elektra die in 2021 in Duitsland al als ultralight is gecertificeerd. Bij de Trainer wordt uitgegaan van een MTOW van 600 kg en een leeggewicht van 400 kg (inclusief batterijen).

Het toestel is uitgerust met een dubbel redundant uitgevoerd HPD-50D elektrisch aandrijfsysteem die een propeller met variabele spoed aandrijft en minder dan 50dB geluid produceert tijdens take off. Daarbij is een piekvermogen van 50 kW (68 pk) voorhanden, continu 40 kW (64 pk) en tijdens kruisvlucht 12 kW (16 pk).

Gesproken wordt verder over een Vne van 205 km/h, een kruissnelheid van 120 km/h en overtreksnelheden van respectievelijk 82 km/h (full flaps) en 91 km/h (geen flaps). Het toestel vliegt na een startaanloop van 200 m en staat na de landing binnen die zelfde afstand weer stil.

Vooreerst wordt uitgegaan van een vliegbereik van 300 km bij een accucapaciteit van 35 kWh (gemikt wordt op termijn op 500 km) en een vliegduur van 2,5 uur (inclusief 5 kWh reserve). Na vijftig minuten vliegen, vergt het opladen van de accu’s 35 minuten als gebruik wordt gemaakt van een laadpaal met een vermogen van18 kW.

De statusgegevens van elke vlucht worden automatisch geüpload naar de cloud. Dankzij automatische systeemdiagnose kan preventief onderhoud hierdoor vroegtijdig plaatsvinden. Andere zaken zijn een elektrisch intrekbaar landingsgestel, een ballistische reddingsparachute en dankzij de grote spanwijdte van 14,5 m een glijhoek van 1:28.

Elektra Solar verwacht de Duitse UL-Certificering tegen het eind van het jaar waarbij de voorbereiding voor serieproductie inmiddels zijn gestart.