Nieuws
 

SION – De Zwitserse accu-ontwikkelaar H55 heeft de goedkeuring van de ontwerporganisatie (DOA) op zak van de European Union Aviation Safety Agency (EASA).

Deze volgde op de verlening van de productieorganisatiegoedkeuring (POA) van het bedrijf door het Zwitserse federale bureau voor burgerluchtvaart in januari 2022.

Met de DOA en POA veiliggesteld, staat het bedrijf voorgesorteerd het zijn typecertificaat eind 2023 te ontvangen voor zijn 100 kW (136 pk) elektrisch voortstuwingssysteem (EPS) bedoeld voor CS23-vliegtuigen, gepland voor eind 2023.

H55 is momenteel het enige bedrijf dat ernaar streeft om zowel de motor als de accu’s samen te certificeren als onderdeel van een typecertificaat (TC). H55 werd recent ook geselecteerd door Pratt en Whitney Canada voor een groot project in hybride elektrische luchtvaart.

De EPS of zijn stand alone ESS-batterijpakketoplossingen die modulair, lichtgewicht en efficiënt zijn, worden steeds meer gevraagd door vliegtuigfabrikanten, luchtvaartmaatschappijen en leveranciers van onderdelen die nieuwe elektrische modellen aanbieden of bestaande vliegtuigen retrofitten.

H55 heeft inmiddels met vier elektromotor aangedreven vliegtuigen ervaring opgedaan waaronder de Bristell Energic.