Nieuws

DEN HAAG – Defensie koopt versneld zes extra F-35-gevechtsvliegtuigen en vier onbemande MQ-9 Reapers. In de Defensienota 2022 was deze versterking van de slagkracht al aangekondigd.

Defensie wil de toestellen zo snel mogelijk bestellen in verband met de overspannen defensiemarkt. Voor levering van zes F-35’s in 2025 (naar verwachting) is het nodig dat de bestelling nog voor half juli 2022 plaatsvindt. Gebeurt dit niet, dan valt er een gat in het leveringsschema van de toestellen. De completering van het derde squadron en de bijkomende operationele voordelen lopen dan minimaal twee jaar vertraging op. Dit heeft onder meer te maken met de wereldwijde toename van de vraag naar F-35’s. Hierdoor ontstaan verdringingseffecten in de productie.

Defensie breidt de vloot uit met vier MQ-9 Reapers vanwege de operationele behoefte. Met de sensorcapaciteit van deze onbemande verkenningsvliegtuigen is op meerdere plekken tegelijk, boven land en boven zee, hoogwaardige informatie te verzamelen. Dit geeft een impuls aan informatie gestuurd optreden door de krijgsmacht.

De productielijn van de huidige versie (MQ-9A) loopt echter op zijn eind. Vanuit de Verenigde Staten is aangeven dat de bestelling daarom uiterlijk 31 augustus 2022 moet zijn ingediend. Zo wordt de vloot uitgebreid met Reapers die goed en snel aansluiten op de eerder dit jaar in gebruik genomen toestellen en bijbehorende operatie, instandhouding en opleidingen.

De bewapening van zowel de F-35 als de MQ-9 Reaper vormt geen onderdeel van deze aankoop. In 2023 zal de Tweede Kamer hierover verder worden geïnformeerd via het reguliere Defensie Materieel Proces.

1 reactie op “Defensie koopt versneld F-35’s en MQ-9 Reapers

  1. Frans EEKHOUT schreef:

    Goed dat de Nederlandse krijgsmacht zes extra F 35 toestellen gaat bestellen, maar blijven de MQ-9 Reapers onbewapend of worden ze ook voorzien van bewapening wat technisch mogelijk is ?