Nieuws

STANS – Vanaf de Pilatus fabriek in het Zwitserse Stans zijn de laatste twee PC-21 turboproptrainers overgevlogen naar Spanje.

De Spaanse luchtmacht tekende op 31 januari 2020 een contract voor de vervanging van een deel van haar 65 CASA C-101 Aviojets (die al in 1980 op de markt kwamen) door 24 geavanceerde PC-21 turboprop trainers. Onderdeel van het contract was tevens de levering van grondapparatuur en vlucht- en cockpitsimulators. Daarnaast wordt logistieke ondersteuning geboden,

Communicatiesystemen
De Italiaanse Leonardo Company gaat de voor Spanje bestemde PC-21 trainingsvliegtuigen voorzien van geavanceerde communicatiesystemen. Dit is door het Italiaanse conglomeraat meegedeeld. Leonardo zal met het oog daarop het multiban RT-700A communicatiesysteem leveren. Dit systeem voldoet aan de militaire European Technical Standard Order (ETSO) en maakt beveiligde data- en radiocommunicatie mogelijk.

De PC-21 is inmiddels een succesvol exportproduct dat onder meer wordt ingezet bij de Zwitserse en Franse luchtmacht en de Britse Empire Test Pilots School (ETPS).

De Ejército del Aire schreef voorafgaand aan deze keuze een tender uit waaruit Pilatus in november 2019 als winnaar tevoorschijn kwam ten koste van de Beechcraft T-6 en Embraer EMB-314 Super Tucano

Foto’s: Spaanse luchtmacht.

De transfer van de eerste twee toestellen (E.27-01 en E.27-02) vond in september 2021 plaats nadat piloten van de Ejército del Aire test- en familiarisatie vluchten hadden uitgevoerd met voor de Spaanse luchtmacht bestemde PC-21 turboprop trainers. Volgens de fabrikant worden de laatste turboprops in 2022 geleverd.
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is E7SthAKWQAwvncN-1024x576.jpg
Eerste testvlucht, december 2020.