Nieuws

BERLIJN – Airbus Defense and Space en de Duitse Luftwaffe gaan binnenkort proeven starten waarbij een van de vier motoren van een A400M Atlas gevoed zal worden met vijftig procent duurzaam gewonnen brandstof (Sustainable Aviation Fuel-SAF).

De eerste testvluchten zullen worden uitgevoerd met één motor om het algehele gedrag van het vliegtuig beter te kunnen beoordelen. Na succesvolle voltooiing van deze eenmotorige vluchten, verwacht Airbus in 2023 door te gaan met vier SAF gevoede motoren.

Zodra deze testactiviteiten zijn voltooid, zal het formeel worden toegestaan om een 50/60 blend te tanken. Daarna zal worden toegewerkt naar de certificatie van de TP400M motoren om deze met honderd procent SAF te voeden.

Het gebruik van SAF kan CO2 uitstoot tot 85 procent verminderen, in vergelijking met conventionele brandstof.

De Luftwaffe vliegt sinds 2014 met de A400M Atlas waarbij er van de 53 bestelde toestellen er inmiddels 37 zijn geleverd.

Airbus Defense and Space voerde in 2022 de eerste vluchten met een C295 Flight Test Bed in het kader van het Europese Clean Sky 2, dat gericht is op het gebruik van nieuwe technologieën en materialen om geluid-, CO2 en NOx reducties te bereiken. Met de C295 wil Airbus ook een testcampagne voeren voor vluchten met vijftig procent SAF in 2022 en 100 procent in 2023