Nieuws

BEDFORDSHIRE –De Spaanse regionale luchtvaartmaatschappij Air Nostrum heeft bij het Britse Hybrid Air Vehicles (HAV) een contract getekend voor de levering van tien Airlander 10 luchtschepen die vanaf 2026 over een periode van vijf jaar geleverd moeten worden.

Volgens de luchtvaartmaatschappij kunnen luchtschepen een prima alternatief vormen voor verbindingen tussen eilanden en ook landen op plaatsen waar geen luchthavens voorhanden zijn.

HAV ontving in oktober 2018  van de Europese luchtvaartautoriteit EASA het Design Organisation Approval voor het  luchtschip. Dit is een van de verplichte certificaten die bij een typegoedkeuring van een luchtvaartuig horen. Het in 2007 opgerichte HAV vloog tot dat moment onder een tijdelijke vergunning.

Het eerste prototype van de Airlander 10 wordt nog aangedreven door vier dieselmotoren, maar HAV werkt sinds 2020 aan de ontwikkeling van  hybride aandrijving.

Wanneer in de toekomst uitsluitend elektrisch wordt gevlogen kan daarbij met negentig passagiers bij een snelheid van 50 kts (93 km/h) tot 350 km worden overbrugd. In hybride modus ligt de kruissnelheid rond de 70 kts (139 km/h) bij een aanmerkelijk groter vliegbereik. Volgens HAV ligt de emissie daarbij 90% lager dan vergelijkbare luchtvaartuigen.

Volgens Hybrid Air Vehicles kan de Airlander 10 tot vijf dagen onafgebroken vliegen.

Het luchtschip vloog in augustus 2016 voor het eerst.

 

1 reactie op “Air Nostrum ziet heil in Airlander 10 luchtschepen

  1. Raymond schreef:

    Zucht, luchtfietserij.
    Leuk om te zien maar volledig onbruikbaar voor (grootschalig) passagiersvervoer.
    Laten ze zich even verdiepen in alle mislukkingen in de laatste decennia.