Nieuws

SAINT CLOUD– Test piloten Philippe Duchateau en Bruno Ferry voltooiden in april een reeks hogesnelheidstests, tot Mach 0,97, 7 punten boven de maximale kruissnelheid van het vliegtuig.

Precieze vliegvaardigheden zijn essentieel tijdens deze tests waarbij Duchateau en Ferry de hunne aanscherpten op Dassault-jagers en Falcons. Tijdens de testreeks rolden de piloten de Falcon 6X herhaaldelijk in een 110-graden, enigszins omgekeerde duik om te versnellen en rolden vervolgens met de gewenste snelheid, gevolgd door omkeringen van de rol.

Testapparatuur zorgde voor vibratiemodi in de vluchtbesturingen om er zeker van te zijn dat er geen slechte gewoonten waren bij hoge snelheid. Niet je typische dag op kantoor, zelfs niet voor testpiloten.

Tekst gaat verder onder de video.

Dassault Aviation lanceerde de Falcon 6X in februari 2018. In oktober van dat jaar voltooide Pratt&Whitney Canada (P&WC) PW812D turbofan goed die de Falcon 6X aandrijft. Voorafgaand daaraan werden de eerste testvluchten van de nieuwste versie van zijn PW800-turbofan op een aangepaste Boeing 747SP. De PW812D levert 60 kN stuwdruk. De Falcon 6X vloog vervolgens 10 maart 2021 voor het eerst.
De PW812D-turbofans geven Falcon 6X een bereik van 5.500 nm (10.186 km). Bij een kruissnelheid van Mach 0,85 ligt dat rond de 5.100 m (9.450 km).

Begin december 2021 keurde Canadese luchtvaartautoriteit Transport Canada de P&WC PW812D turbofan goed die de Falcon 6X aandrijft. Voorafgaand daaraan werden door P&WC meer dan 4.900 draaiuren (waaronder ook 1.150 vlieguren) gemaakt met het nieuwste lid van de PW800-motorfamilie. Tot nu toe heeft de kernmotor zelfs meer dan 20.000 uur op de testbank gedraaid.

Er bevinden zich momenteel drie Falcon 6X’s in het testvluchtprogramma. Dassault Aviation streeft ernaar dat de Falcon 6X eind 2022 wordt goedgekeurd.

DA00044597_ABO_

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De 5 beste tips voor 'Air-to-air fotografie'?

Die krijg je vanmiddag tijdens de Online Masterclass! 
I.s.m. Cristian Schrik | Meld je snel aan

Gratis voor abonnees | vanaf 16:30 uur