Nieuws
 

WASHINGTON – De Amerikaanse regering heeft een streep gehaald door het VC-25B Air Force One exterieur ontwerp van voormalig president Donald Trump.

Volgens Boeing levert de ombouw van twee 747-8I vliegtuigen tot presidentiële VC-25B Air Force One een verlies op van 1,2 miljard dollar en was het voorgestelde kleurenschema en de daarmee samenhangende ontwerpaanpassingen een van de redenen van de vertraging waardoor de vliegtuigen op z’n vroegst in 2026 klaar zijn in plaats van de geplande levering in 2024. Beide vliegtuigen waren ooit bestemd voor de in 2016 ter ziele gegane Russische luchtvaartmaatschappij Transaero en sindsdien opgeslagen.

Oorspronkelijk had Boeing in 2015 voorgesteld twee nieuwe Air Force One vliegtuigen te bouwen voor iets meer dan vijf miljard dollar, maar dit voorstel werd door voormalig president Donald Trump getorpedeerd. Het programma liep echter vertraging op door zowel de COVID-19 pandemie als de complexiteit van het ombouwen van een burgervliegtuig tot een militair vliegtuig uitgerust met onder meer verdedigingssystemen, geavanceerde communicatie en het vermogen om elektromagnetische puls interferentie na een nucleaire explosie te weerstaan.

Ook de problemen met interieur onderaannemer GDC Technics speelden daarbij een rol, Boeing haalde uiteindelijk GDC van het project wat in 2021 leidde tot een faillissementsaanvraag van GDC. Boeing nam vervolgens de huurovereenkomsten over van de hangars van GDC in Port San Antonio, waar dat werk werd gedaan.

Beide huidige B747-200 (VC-25A) werden al in 1990 in gebruik genomen voor een bedrag van destijds $ 325 miljoen per stuk.

1 reactie op “VC-25B Air Force One krijgt ander exterieur

  1. Misschien toch maar een B777-300ER gekozen als Air Force One net zoals Japan gedaan heeft en met twee straalmotoren ook nog zuiniger dan met 4 turbofans.