Nieuws

OSLO – Noorwegen heeft het contract met NH Industries (NHI) opgezegd en zal de dertien tot nu toe geleverde NH90 NFH helikopters teruggeven. Met het ook daarop zijn alle helikopters uit actieve dienst gehaald. In het verlengde hiervan eist het land een volledige terugbetaling van de vijf miljard Noorse Kronen ($ 500 miljoen) die het tot op heden heeft betaald.

Oorspronkelijk moesten veertien maritieme NH90’s NFH in 2008 worden overgedragen, maar dat werd verschoven naar 2022. Zelfs die gewijzigde tijdlijn is niet gehaald: de laatste helikopter zou nu pas in 2024 werden geleverd. In de uiteindelijke configuratie zijn er in feite slechts acht NH90’s geleverd waarvan de eerste in november 2011.

Volgens het land blijven betrouwbaarheidsproblemen de helikopters kwellen en is het uitvalpercentage per vlieguur veertig keer te hoog. Daardoor waren de NH90s niet 3.900 uur per jaar beschikbaar, maar slechts 700.

Noorwegen is het tweede land na Australië dat het NH90-programma verlaat, nadat Canberra in december 2021 aankondigde dat het zijn NH90-vloot vervroegd zou terugtrekken ten gunste van de Sikorsky UH-60M Black Hawk.

2 reacties op “Noorwegen haalt streep door NH90 helikopters

  1. Goeie vraag Anton S. Het lijkt erop alsof Europa met de NH 90 die ik tijdens een bezoek aan boord van de JSS Karel Doorman vanaf het helidek heb zien opstijgen en landen naast de Airbus A 400 M “probleemkindjes” zijn geworden. Als de betrouwbaarheid te wensen overlaat is het begrijpelijk dat men naar alternatieven gaat zoeken. Wat komt er voor de Noorse heli NH 90 in de plaats ?

  2. Anton S. schreef:

    Hoe liggen de beschikbaarheidscijfers van onze NH 90’tigs, los van het toestel dat we met dodelijk gevolg in de Caribbean hebben verloren?