Nieuws

PHOENIX – De bij het Amerikaanse industrieconglomeraat Honeywell ontwikkelde turbogenerator heeff tijdens de laatste grondtests werkte een vermogen opgewekt van 1,02 MVA, wat ongeveer het niveau van één MW is.

Honeywell meldde op 1 juni 2022 al dat de demonstratie generatoor continu op 900 kW liep, wat naar eigen zeggen een hoge vermogensdichtheid van ongeveer acht kW/kg en een efficiëntie van ongeveer 97 procent.

De turbogenerator, die gevoed kan worden met duurzame vliegtuigbrandstof. wordt ontwikkeld als aandrijving voor toekomstige hybride-elektrisch aangedreven vliegtuigen. Honeywell paste hiervoor een HGT1700 Auxiliary Power Unit (APU) aan die momenteel in elke Airbus A350 kan worden aangetroffen. Deze 127 kg zware APU levert na aanpassing 2,5 keer meer vermogen dan de variant die tijdens de Heli Expo 2019 werd getoond. Die turbogenerator bestond uit twee gekoppelde HTS900 turboshaft motoren die gezamenlijk 400 kWh genereerden.

Honeywell sloot recent een samenwerkingsovereenkomst met de Britse startup Faradair Aerospace waar de Bio Electric Hybrid Aircraft (BEHA) wordt ontwikk