Nieuws

CANBERRA – Bij technologiebedrijf L3 Technologies in Texas wordt de eerste van vier door het Australische ministerie van defensie bestelde Gulfstream G550 zakenjets ingericht met missie apparatuur en sensoren om Airborne Intelligence, Surveillance, Reconnaissance, and Electronic Warfare (AISREW) mogelijk te maken.

Dit toestel wordt naar verwachting eind 2023 geleverd waarna in 2024 de Initial Operational Capability (IOC) wordt voorzien. De vier vliegtuigen zullen de komende 25 jaar na ombouw bij de Australische luchtmacht gaan vliegen als MC-55A Peregrine.

I
n die hoedanigheid moeten vanaf RAAF Base Edinburgh een rol van betekenis gaan spelen op het gebied van elektronische oorlogsvoering onder ‘complexe elektromagnetische’ omstandigheden. Daarbij zullen ze gaan samenwerken met Australische F-35A Joint Strike Fighters, E-7A Wedgetails en EA-18G Growlers.

De exportvergunning voor de vier vliegtuigen werd al in juni 2017 verleend.