Nieuws

BEIJING – China heeft naar nu blijkt een verbod ingesteld op Russisch geregistreerde vliegtuigen van Airbus- en Boeing-makelij. Daardoor zijn Russische maatschappijen genoodzaakt vrijwel alle passagiers- en vrachtvluchten naar China te schrappen.

Het nieuws werd eind mei al gebracht door de Russische nieuwsbron RBC. De afgelopen dagen namen westerse media de berichtgeving over. Uit flighttracking-websites komt naar voren dat Russische maatschappijen inderdaad geen vluchten naar China meer uitvoeren.

De Chinese ban heeft te maken met het besluit van de Russische president Poetin om vliegtuigen die in het buitenland geregistreerd waren over te laten schrijven in het Russische luchtvaartregister. Daarmee probeerde Poetin te voorkomen dat leasemaatschappijen hun aan Russische klanten geleasede toestellen zouden innemen vanwege de Russische inval in Oekraïne.

China zou Rusland om bewijs hebben gevraagd dat vliegtuigen die op vluchten naar China worden ingezet, daadwerkelijk in Rusland zijn ingeschreven. Toen Rusland aan dat verzoek geen gehoor gaf, besloot China het luchtruim voor westerse vliegtuigen in dienst van Russische maatschappijen te sluiten.

Russische vliegbedrijven zoals Aeroflot zijn grotendeels afhankelijk van de inzet van door Airbus en Boeing geproduceerde toestellen.   

2 reacties op “China weert gros Russische vliegtuigen

  1. Duijts schreef:

    De chinezen helpen hiermee de Russen want hierdoor kunnen de machines niet door de eigenaren in china in beslag genomen worden.

  2. Anton S. schreef:

    Mooi dat de Chinezen ons op dit vlak helpen onze sancties te effectuëren.