Nieuws
Breda, 1 Juni 2022. Konining Maxima bezoekt de defensie Para school (DPS) en sluit zelf af met een parachutesprong

BREDA – Koningin Máxima was woensdag (1 juni) te gast op de Defensie Para School in Breda. Na een rondleiding door de trainingshal en diverse demonstraties, waagde ze zich aan een tandemsprong met een militair van het Korps Commandotroepen. Het was voor het eerst dat de koningin een parachutesprong maakte.

“Het was heel spannend”, reageert ze stralend wanneer de vorstin weer met beide benen op de grond staat. “Natuurlijk word je zenuwachtiger naarmate het moment komt. Onderweg naar beneden moest ik echt tegen mezelf zeggen: je moet nog ademen.” Koningin Máxima maakte de sprong naar eigen zeggen vol vertrouwen door de professionele begeleiding van de Defensie Para School. “Ze heeft het echt fantastisch gedaan”, vertelt tandemmaster adjudant Mark na afloop. “Ze deed het precies zoals we het op de grond hadden gebriefd.”

Voordat ze het vliegtuig instapte, verdiepte de koningin zich in het werk van militair parachutisten. Op de Defensie Para School sprak Máxima met militairen over hun opleiding en met instructeurs over hun werkzaamheden en operationele inzet tijdens missies in onder meer Afghanistan en Mali. Ze kreeg ook uitleg over de vrije val en de automatische opening en het droppen van ladingen aan een parachute vanuit een transportvliegtuig. Verder woonde ze een demonstratie parachute vouwen bij en een (voorbeeld)training bij de springtoren.

De paraschool verzorgt sinds 2008 alle parachuteopleidingen binnen de krijgsmacht. Die zijn in eerste instantie bedoeld voor de special operations forces van het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers. Ook 11 Luchtmobiele Brigade wordt er opgeleid. De school kan jaarlijks 800 tot 1.000 militairen opleiden en ondersteunt daarnaast bij oefeningen en operaties. De paraschool valt onder het Korps Commandotroepen van de Koninklijke Landmacht.

Bron: Ministerie van Defensie.

Konining Maxima bezoekt de defensie Para school (DPS) en sluit zelf af met een parachutesprong.

2 reacties op “Koningin Maxima maakt eerste tandemsprong

  1. Goede vraag Tini waarom Maxima geen helm draagt. Is het trouwens verplicht om tijdens een tandemsprong een helm te dragen, of is het vrijblijvend en mag men zelf weten of men dit draagt, zijn daar regels voor of gelden er aparte regels voor leden van het Koninklijk Huis ?
    Trouwens, weinig mensen kunnen zeggen dat op Koning Willem Alexander na, men zo heel erg dicht op Maxima geweest is als degene die met haar een tandemsprong heeft mogen maken alsof men even voor het goede doel “op schoot” heeft mogen zitten …

  2. Tini Hollander schreef:

    Wat stoer en bijzonder om een koningin als sprinter te begeleiden. Ik vraag me alleen af waarom zij geen helm draagt?