Nieuws

Derde Noorse P-8A overgedragen

3

SEATTLE  – Boeing heeft maandag (30 mei) de  derde van vijf voor Noorwegen bestemde P-8A Poseindon maritieme verkennings- en aanvalsvliegtuigen overgedragen. De Poseidon staat er nu te boek als ‘Munin’.

Het eerste toestel (de ‘Vingtor’) arriveerde in eind november 2021, het tweede (de ‘Viking’) arriveerde in februari 2022. De Ulabrand en  Hugin zullen als vierde en vijfde P-8A in 2023 worden geleverd.

Het groene licht voor de Britse order werd in 2016 gegeven; de Noorse contracten werden in maart 2017 getekend. Alle vliegtuigen voor Noorwegen moeten in maart 2022 geleverd zijn. Daar zullen ze zes  P-3 Orions en drie  DA-20 Jet Falcons gaan aflossen binnen het nieuwe RNoAF’s 333 Squadron dat op Evenes Air Station werd opgericht,

Het eerste toestel maakt op 9 augustus een eerste 2:24 uur durende testvlucht uitgevoerd vanaf Renton Municipal Airport naar Boeing Field in Seattle. Daarbij werd een hoogte opgetekend op FL410 (12.497 m). Het  werd begin juli 2021 uit de spuitcabine gerold met de naam ‘Vingtor’.

 

 

3 reacties op “Derde Noorse P-8A overgedragen

 1. Raymond schreef:

  Misschien kunnen we er eentje van de Noren of Duitsers leasen. Net als met de Leo-2. Ook voor noppes verkocht aan de Finnen en nu terug leasen.

  Nederland zal echt zijn verantwoordelijkheid moeten nemen, ofwel zelf aanschaffen of meedoen in een pool zoals met de A330MRTT

 2. Alex schreef:

  Mee eens.

  De PvdA heeft haar doelstelling bereikt: opheffen MLD.

 3. Raymond schreef:

  Onbegrijpelijk, wij hebben onze geweldige vloot Orions voor een habbekrats verkocht en hebben daarna doodleuk niks meer ter vervanging aangeschaft en deze taak van de MLD overgelaten aan onze bondgenoten. Lekker solidair zou ik zeggen.