Nieuws

TOULOUSE – Airbus heeft een Cessna Citation VII zakenjet in bedrijfstestkleuren gespoten. Het toestel zal worden gebruikt om nieuw ontwikkelde, ultragoed presenterende vleugels in de praktijk te kunnen testen. Deze vleugels zullen daarbij op schaal aan de zakenjet worden bevestigd om vervolgens onder alle vliegomstandigheden te worden getest.

Bij de ontwikkeling van nieuwe vleugels wordt momenteel uitdrukkelijk gekeken naar de manier waarop adelaars vliegen en hun vleugels onder alle omstandigheden optimaal gebruiken.

Bij deze vleugels wordt onder meer gedacht aan het inbouwen van sensoren die windvlagen detecteren, pop-up spoilers of platen die loodrecht op de vleugels kunnen openklappen tijdens een vlucht. Ook wordt gedacht aan multifunctionele vleugelvoorranden die het vleugeloppervlak tijdens een vlucht kunnen vergroten of verkleinen.

Airbuus heeft een aparte afdeling, UpNext, opgericht om dergelijke vliegproeven mogelijk te maken. UpNext is onderdeel van de Airbus plannen om de CO2 uitstoot stapsgewijs te verkleinen.

Gelijktijdig wordt in het BritseBroughton gewerkt aan het Wing of Tomorrow programma. Daar worden momenteel drie full-size vleugelsets gebouwd waarbij de laatste generatie composietmaterialen worden gebruikt in combinatie met nieuwe aerodynamische technologieën en vleugelarchitectuur.

De 5 beste tips voor 'Air-to-air fotografie'?

Die krijg je vanmiddag tijdens de Online Masterclass! 
I.s.m. Cristian Schrik | Meld je snel aan

Gratis voor abonnees | vanaf 16:30 uur