Nieuws

BOEKAREST – De Roemeense luchtmacht (Forțele Aeriene Române, FAR) heeft maandag (23 mei) het op 15 april 2022 uitgevaardigde vliegverbod voor alle Aerostar/Mikoyan MiG-21 LanceR gevechtsvliegtuigen tijdelijk op. De vliegtuigen mogen in principe nu tot 8 mei 2023 blijven vliegen.

De direct aanleiding was onder meer het ongeluk met een MiG-21 op 2 maart 2022 waarbij de piloot om het leven kwam. Ook een Puma-helikopter die erop uit was gestuurd om het toestel op te sporen verongelukte waarbij nog eens zeven mensen het leven verloren. Op 12 april kwam vervolgens een andere MiG-21 in de problemen, wat resulteerde in een noodlanding.

Voorlopig zal de FAR zijn enkele squadron van Lockheed Martin F-16-jagers blijven gebruiken om te voldoen aan de luchtverdedigingsvereisten. Roemenië verwierf zeventien F-16AM/BM’s van Portugal om het Lancer vervangingsprogramma te starten.

Als gevolg van de grounding probeert Roemenië nu de aankoop van 32 F-16AM/BM’s uit Noorwegen te versnellen. Eenmaal geleverd, zal de FAR kunnen beschikken over drie volledige F-16 squadrons

Afgezien van een handvol vliegtuigen die nog steeds actief zijn in Kroatië (en die in 2024 door Dassault Rafales zullen worden vervangen) waren de Roemeense Lancer’ de laatste MiG-21’s die in Europa vlogen nadat rond de eeuwwisseling 114s MiG-21s opgewaardeerd door Aerostar en Israël’s Elbit Systems.

Er werden drie varianten geproduceerd: de Lancer A-grondaanvalversie; de Lancer B tweezitstrainer en de Lancer C met EL/M-2032 radar voor luchtverdediging.

De operationele vloot was inmiddels geslonken tot twee squadrons met ongeveer dertig Lancer B en C varianten , opererend vanuit Baza 57 Constanta/Mihail Kogalniceanu en Baza 71 Campia Turzii.

Foto: U.S. Air Force

De 5 beste tips voor 'Air-to-air fotografie'?

Die krijg je vanmiddag tijdens de Online Masterclass! 
I.s.m. Cristian Schrik | Meld je snel aan

Gratis voor abonnees | vanaf 16:30 uur