Nieuws

TOULOUSE – Airbus Helicopters, VRM Zwitserland en de Europese luchtvaartautoriteit EASA hebben gezamenlijk groen licht gegeven om het Airbus Helicopters H125 Flight Training Device (FTD) op Level 3 in gebruik te laten nemen door Helitrans in Noorwegen. De bijzondere motion simulator maakt gebruik van Virtual Reality (VR) waarbij met gebruikmaking van een helm mounted Varjo VR-3 display zowel de cockpit als de omgeving worden gesimuleerd.

De Europese luchtvaartautoriteit EASA keurde in april 2021 al de bij VRM ontwikkelde Robinson R22 simulator goed als Flight Navigation Procedures Trainer (FNPT) II. Door deze certificatie mogen leerlingen tijdens de PPL-H opleiding vijf uur met de simulator vliegen en tussen tien en twintig uur gedurende het CPL-H traject. Ook mag met deze FNPT II simulatot tot vijf uur nachtvliegen worden geoefend. Met beide simulators kunnen ook sling operaties worden geoefend.

VRM Zwitserland en Airbus Helicopters tekenden tijdens de 2022 Heli Expo in Dallas een commerciële samenwerkingsovereenkomst voor de commercialisering van deze simulator. In het kader van deze overeenkomst werken beide bedrijven samen om de simulator waarbij gebruik wordt gemaakt van VR-technologie wereldwijd in te zetten en nieuwe ontwikkelingsgebieden voor andere helikopters en missies te identificeren.