Nieuws
Cordwell Aero

ROME – Het Italiaanse ministerie van defensie heeft naar nu bekend is gemaakt bij Piaggio Aerospace getekend voor zes nieuwe nieuwe P.180 Avanti EVO tuboprops en een P.180 full flight simulator.

Door de nieuwe order is Piaggio’s back log opgelopen tot twintig Avanti’s die besteld werden door militaire en civiele klanten

De order is een gevolg van een op 1 oktober 2021 getekend decreet dat moest leiden tot de aankoop van deze vliegtuigen. Onderdeel van het decreet was tevens onderhoud aan de Viper motoren van het nationale aerobatic team Frecce Tricolori. De total waarde van de nieuwe (onderhoud)order wordt geschat op 171 miljoen Euro.

Medio mei 2020 gaf het Italiaanse ministerie van defensie Piaggio Aero opdracht om voor een periode van negen jaar de bij meerdere krijgsmachtonderdelen vliegende P180 Avanti’s te onderhouden, terwijl in december 2019 een opdracht werd gegund voor de bouw van negen P.180 Avanti EVOs die uiterlijk in 2024 geleverd moeten zijn.

Vijf vliegtuigen moeten in passagiers/ambulance uitvoering worden geleverd. De overige vier zullen worden ingezet als meetvliegtuig om de werken van de Italiaanse ILS, VOR, communicatiesystemen en civiel radarsystemen te testen.

Kort voor de Kerstdagen 2019 werd de onderneming ook een onderhoudscontract gegund waardoor gedurende negen jaar 55 Honeywell L-714 turboshaftmotoren mogen worden onderhouden die Italiaanse CH-47F Chinooks aandrijven.

Eind juni 2019 kreeg de fabrikant al opdracht voor de bouw van tien nieuwe P180 EVOs en de modernisering van negentien P180s in overheidsdienst.

Ook werden toen voor de Italiaanse krijgsmacht vier P.1HH HammerHead UAVs en twee bijbehorende grondstations worden aangeschaft. Met de order is een bedrag van 700 miljoen Euro gemoeid. De opdracht hing al sinds mei ‘in de lucht’.

In november 2019 plaatste een civiel bedrijf een order voor tien EVO’s

Volgens de curator waren de Italiaanse overheidsbesluiten een goede stap in de richting van de voorgenomen verkoop van het merk als een geheel omdat er momenteel voor 800 miljoen Euro aan opdrachten voor Piaggio Aero uitstaat.

Foto: Piaggio Aero/Damascelli.

2 reacties op “Italië formaliseert order Piaggio Aerospace

  1. Anton Schiere schreef:

    Inderdaad heel erg mooi voor het bedrijf Piaggio,
    maar horen zulke grote overheidsorders niet Europees te worden aanbesteed ?

    Misschien Brussel er nog even naar laten kijken ?

  2. Everaert Freddy schreef:

    Zeer mooi , intersant