Nieuws

ATHENE  – De Griekse regering wil haar luchtmacht niet alleen versterken met  Dassault Rafales, maar ook met F-35A Lightning II gevechtsvliegtuigen waarvan er 24 zullen worden besteld. Het aankoopbesluit werd meegedeeld na een bezoek van de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis aan Amerika.

Dassault Rafale
Griekenland tekende in   januari  2021 al  voor de aankoop van achttien Dassault Rafales, maar  wilde dat aantal in september van dat jaar uitbreiden naar 24. Voor die zes extra toestellen werd  eind maart 2022 getekend.
De eerste zes zouden daarbij afkomstig zijn van de Franse luchtmacht en dus  tweedehands. Deze werden op 19  januari 2022 na een korte ceremonie door piloten van de Griekse luchtmacht bij Dassault Aviation  opgehaald en overgevlogen naar 322 Squadron op  Tanagra Air Base. 
Van de resterende twaalf die vanaf  2022 geleverd moesten worden,  zijn er zes nieuw en nog eens zes eveneens afkomstig van de Franse luchtmacht. Deze leveringen moeten in de zomer van 2023 zijn voltooid.

Onderdeel van het Griekse contract is tevens de training van piloten en technici en de levering van reserve-onderdelen.  Inmiddels zijn  de eerste Griekse piloten bij de Franse luchtmacht getraind evenals vijftig technici.

De Franse onderneming MBDA zal vervolgens voor deze vliegtuigen  SCALP kruisraketten, AM39 Exocet antischeepsraketten   MICA multi-missie air-to-air raketten leveren. Ook zullen de Griekse Rafales door MBDA met Meteor ‘beyond visual range’  air-to-air raketten worden uitgerust.

Ook zullen tien oudere Griekse Mirages op de 2000-5 standaard worden gebracht.

Daarnaast zal Griekenland vier marinefregatten aanschaffen en voor  deze schepen vier Sikorsky MH-60R helikopters bestellen.

 

 

 

 

 

 

 

 

2 reacties op “Griekenland wil ook F-35A Lightning II bestellen

  1. De F 35 eens en misschien nog een zorgenkindje, wordt zo langzamerhand een pseudo “Pan Europees toestel” nu vrij veel Europese landen voor dit toestel kiezen en dit de inzetbaarheid binnen de NATO in Europa alleen maar ten goede komt. Als Zweden ook deel van de NATO wordt, zit men wel met hun eigen Gripen en wat daar de gevolgen voor hun vliegtuig industrie zal zijn is ongewis, misschien moet men ook een F 35 kopen,al klinkt dat utopisch en dan zitten we nog met de Fransen…

  2. Frans EEKHOUT schreef:

    Griekenland koopt Franse Rafales, het is blijkbaar niet altijd Amerikaans spul wat men in Europa komt, kan schijnbaar toch ook Europees materieel zijn.