Nieuws

ROYAN – VoltAero gaat van 13 tot en met 17 juni vanaf Eindhoven Airport demonstratievluchten uitvoeren met hun Cassio1 naar vliegvelden in Nederland en Duitsland.

De vluchten worden mogelijk dankzij het Power Up initiatief van de vier belangrijkste regionale luchthavens in Nederland (Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport, Groningen Airport Eelde en Maastricht Aachen Airport) met steun van Schiphol Group en andere partners.

Het initiatief is gericht op het faciliteren en stimuleren van de introductie van elektrische Regionale Luchtmobiliteit (eRAM) in Nederland. Het is een zogeheten open source accelerator waarin vliegtuigfabrikanten (OEM’s), luchtvaartmaatschappijen en luchthavens samenwerken om een ​​nieuw, duurzaam en efficiënt mobiliteitsproduct te ontwikkelen dat de connectiviteit van regio’s verbetert.

De gepatenteerde elektrisch-hybride aandrijflijn van VoltAero heeft sinds 2020 uitgebreide vluchtevaluaties ondergaan in de Cassio 1 Het toestel heeft bijna 10.000 kilometer gevlogen in in heel Europa, waardoor het voortstuwingssysteem en de batterijketen voor luchtwaardigheidscertificering minder risico lopen.

Feitelijk is dit prototype een aangepaste Cessna 337 Skymaster waarbij de voorste motor is  vervangen door twee, elk 45 kW (60 pk) sterke Safran ENGINeUS 45 elektromotoren in de vleugels die elk een piekvermogen hebben van 70kW (94 pk).

De krachtbronnen worden via een generator ‘gevoed’ door een nu nog traditionele 370 pk sterke verbrandingsmotor. Deze motor drijft in de staartsectie eveneens drie 80 pk sterke Emrax elektromotoren aan die op hun beurt de pusherprop aandrijven.

De Franse startup VoltAero heeft tijdens de European Business Aviation Convention & Exhibition (EBACE 2022) in Genève de boeken geopend voor de elektrisch parallel hybride aangedreven Cassio 330 die in deeleigendom zal worden aangeboden.