Nieuws

GENÈVE – De Canadese zakenjet fabrikant Bombardier doet onderzoek naar technologieën die moeten leiden tot een nieuw vliegtuig dat slechts de helft van de uitstoot van de huidige zakenjets zal bedragen. Dit is aan de vooravond van de zakenluchtvaartbeurs EBACE 2022 in Genève meegedeeld.

Daarbij wordt serieus gekeken naar het zogenoemde Blended Wingbody concept. Bij dit ontwerp van een vliegtuig zorgen niet alleen de vleugels maar ook de romp voor lift. Volgens de fabrikant is momenteel sprake van technologiegereedheidsniveaus (TRL) 3 en 4. Daarbij zijn enkele initiële windtunneltests met succes zijn voltooid en werk is beschermd onder patenten.

Een schaalmodel, slechts 7 procent van de grootte van Bombardier’s Global-familie van langeafstandsvliegtuigen, is daarbij in de achterliggende drie jaar al in het het geheim in Quebec getest. Bombardier werkt nu aan een groter model en verwacht daarmee in de komende zes tot twaalf maanden te gaan vliegen om TRL 6 te bereiken: een volledig functioneel prototype. Het uiteindelijke doel is TRL 9, wat aangeeft dat een technologie “flight-bewezen” is.