Nieuws

MOSKOU – De tijdens de Russische ‘Aviasalon MAKS 2021’ geïntroduceerde Sukhoi Su-75 Chekcmate moet in 2024 voor het eerst vliegen en in 2027 in serieproductie worden genomen. Dit is door het Russische luchtvaartconglomeraat Rostec meegedeeld.

Het eenmotorige toestel daarbij wordt omschreven als een licht jachtvliegtuig van de vijfde generatie. Het moet snelheden gaan optekenen van Mach 1.8-2 bij een vliegbereik van ongeveer 3.000 km. Daarnaast kan het een wapenlast tornen van 7.400 kg.

Voor de aandrijving wordt gesproken over ‘Product 30’, een nieuwe bij NPO Saturn ontwikkelde 168 kN sterke turbofan met naverbrander en mogelijk ook als krachtbron voor de Sukhoi Su-57 gaat dienst doen.

Dankzij ‘open architectuur’ is de Checkmate volgens Sukhoi ook in te zetten als onbemande drone. Deze variant werd tijdens de Dubai Airshow 2021 geintroduceerd.

Volgens de United Aircraft Corporation bestaat er een markt voor mogelijk 300 toestellen,waarbij ook nadrukkelijk naar het buitenland wordt gekeken voor mogelijke exportopdrachten. De Checkmate moet in 2026 operationeel inzetbaar zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=64wlXHk2gjw

Op social media waren de eerste beelden al opgedoken van het nieuwe gevechtsvliegtuig.

Meer informatie volgt.