Nieuws

NOVSIBIRSK – De serieproductie van de bewapenbare onbemande Sukhoi S-70 Okhotnik kan in 2023 beginnen. Dit is door de Russische overkoepelende luchtvaartorganisatie Rostec meegedeeld.

Het ontwerp van de bij Sukhoi ontwikkelde onbemande S-70 Okhotnik werd eind december 2021 aangepast om de radar signatuur nog verder te verkleinen. Om dit te realiseren werd in de vestiging in Novosibirsk de constructie van de motoruitlaat aangepast. Ook werd voor het prototype van deze drone een nieuw grondstation ontwikkeld terwijl begonnen is met de assemblage van een tweede vliegtuig. De S-70 kan volgens Sukhoi zowel alleen als in een zwerm worden ingezet.

De Okhotnik (Russisch voor ‘jager’) is een Unmanned Air Vehicle (UAV) die volgens Sukhoi dankzij het gebruik van speciale materialen en coatings vrijwel onzichtbaar is voor radar. De S-70 heeft de vorm van een vliegende vleugel met een spanwijdte van negentien meter. Er is een vliegbereik voorzien van 3.500 km op 10.500 m bij een kruissnelheid van 920 km/h bij een MTOW van 20.000 kg. Het toestel is voorzien van foto-elektrische sensoren, verkenningsapparatuur en laser voor het detecteren en volgen van doelen.

De ontwikkeling van S-70 Okhotnik startte in 2011. De drone voltooide vervolgens op 3 augustus 2019 een twintig minuten eerste vlucht. Daarbij werd een vlieghoogte bereikt van ongeveer 600 m. Medio augustus 2019 werd voor het eerst een half uur in formatie gevlogen met een Su-57 gevechtsvliegtuig. Tijdens deze vlucht vloog de S-70 autonoom waarbij gekeken werd in hoeverre de drone en Su-57 met elkaar konden communiceren en informatie uitwisselen.

De 5 beste tips voor 'Air-to-air fotografie'?

Die krijg je vanmiddag tijdens de Online Masterclass! 
I.s.m. Cristian Schrik | Meld je snel aan

Gratis voor abonnees | vanaf 16:30 uur