Nieuws

LONDEN – De Royal Air Force (RAF) heeft op RAF Northolt de eerste van twee Dassault Falcon 900LX zakenjets in ontvangst genomen voor inzet bij No 32 (The Royal) Squadron. De toestellen zullen daarbij in eerste instantie door civiele piloten van Centreline worden gevlogen. Vanaf 2024 moeten dit echter militaire bemanningsleden worden.

De Falcons zullen de aanduiding Envoy IV krijgen, een verwijzing naar de Airspeed Envoy III transportvliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. De Honeywell TFE731-60 aangedreven zakenjets bieden plaats aan maximaal veertien passagiers. Met acht passagiers aan boord kan non stop 4.000 nm (7.400k m) worden overbrugd. De uit te faseren BAe’s 146 kunnen met meer passagiers 1.400 nm (2.593 km) overbruggen.

De toestellen worden voor een periode van twee jaar door Centreline onderhouden en krijgen op termijn militaire communicatiemiddelen ingebouwd waarmee ze zichzelf kunnen beschermen.

Twee van de vier BAe 146s worden gedoneerd aan de British Airliner Collection in Duxford en het South Wales Aviation Museum in St Athan. De andere twee zijn gekocht door een civiele operator.

De 5 beste tips voor 'Air-to-air fotografie'?

Die krijg je vanmiddag tijdens de Online Masterclass! 
I.s.m. Cristian Schrik | Meld je snel aan

Gratis voor abonnees | vanaf 16:30 uur