Nieuws

SEOEL – De Republiek Korea (ROK) zal tot veertig Bell 505 Jet Ranger X helikopters aanschaffen voor het trainen van leger- en marinepiloten.

Textron-dochter Bell, die het contract dinsdag (17 mei) aankondigde, zegt dat het de helikopters tegen 2025 aan Seoul zal leveren. Twee eerdere selectie pogingen in 2015 en 2018 mislukten vanwege technische prestaties en kosten. De Defense Acquisition Program Administration van de ROK lanceerde eind 2020 een derde poging, toen Bell de 505 naar voren bracht. De 505’s worden geleverd aan zowel het leger als de marine.

Die Koreaanse strijdkrachten voegen zich bij de Indonesische marine, de Jamaicaanse luchtmacht, de Japanse kustwacht, het leger van de Verenigde Arabische Emiraten en de Montenegro Defense Force die ook Bell 505’s als trainingshelikopters inzetten.

Volgens Bell zijn met de wereldwijde vloot van eenmotorige 505’s in februari 2022 de eerste 100.000 vlieguren opgetekend. Sinds 2017 zijn er wereldwijd meer dan 360 vliegtuigen geleverd aan klanten.