Nieuws

DEN HAAG – De Nederlandse luchtgevechtsleiding heeft dinsdagavond (17 mei) twee Belgische F-16’s gealarmeerd. De gevechtsvliegtuigen vlogen naar een vrachtvliegtuig van Air China Cargo boven Nederland en begeleidden dat naar de eindbestemming in België.

De Belgische autoriteiten doen daar nader onderzoek naar het toestel nadat de luchtvaartmaatschappij meldde dat er sprake was van een bommelding.

De Belgische F-16’s bewaken sinds afgelopen weekend het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg. Zij hebben de zogeheten Quick Reaction Alert (QRA) overgenomen van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds eind januari stonden twee Nederlandse F-16’s 24 uur per dag stand-by om te reageren op schendingen van het luchtruim van de Benelux.

Nederland en België nemen de bewaking van het luchtruim afwisselend voor een aantal maanden op zich. Hiervoor staan permanent twee jachtvliegtuigen klaar. Vanwege de korte waarschuwingstijd kunnen ze binnen enkele minuten opstijgen en een ongeïdentificeerd toestel onderscheppen.

Tijdlijn onderschepping. (Bron: Belgian Air Force)