Nieuws
Boeing 727 CB-01 op 6 september 1996 te Brustem. (Photo: Daniel Brackx)

MELSBROEK Een complete Boeing 727 neussectie met een volledig uitgeruste cockpit is maandag (16 mei) toegevoegd aan de collectie van DAKOTA die verbonden is aan de 15 Wing, het luchttransport smaldeel van de Belgische luchtmacht. 

Eind 1975 verwierf de Belgische regering twee Boeing 727-29QC-vliegtuigen van de toenmalige nationale luchtvaartmaatschappij Sabena. Beide toestellen vervingen vier Douglas DC-6B’s bij 21 Squadron (15 Wing) gebaseerd op Melsbroek. Modern voor hun tijd, toch waren de 727 altijd wat ‘kortbenig’ en moesten ze verschillende tankstops maken om naar de VS te vliegen. Om deze tekortkoming te verhelpen werden in 1998 beide 727’s vervangen door twee Airbus A310’s. 

De Boeing 727-neussectie werd aan DAKOTA aangeboden door de Vlaamse Hogeschool VIVES VLOC uit Oostende, waar het werd gebruikt als een didactisch hulpmiddel voor luchtvaartgericht onderwijs.  De neussectie werd daarna door Sarens op een dieplader naar Melsbroek vervoerd.

DAKOTA, een non-profitorganisatie, is het documentatiecentrum en museum van 15 Wing met een statische tentoonstelling van transportvliegtuigen die ooit vlogen bij 15 Wing. Het museum en de statische opstelling zijn open voor bezoek door het publiek, op maandag en donderdag, met voorafgaande kennisgeving, aangezien de locatie is gevestigd op de vliegbasis Melsbroek.

De 5 beste tips voor 'Air-to-air fotografie'?

Die krijg je vanmiddag tijdens de Online Masterclass! 
I.s.m. Cristian Schrik | Meld je snel aan

Gratis voor abonnees | vanaf 16:30 uur