Nieuws

SAN DIEGO – General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI) gaat uit de MQ-9B SkyGuardian/SeaGuardian en variant ontwikkelen met Short Take Off en Landingseigenschappen.

De ontwikkeling van de STOL MQ-9B maakt deel uit van het Mojave-initiatief van GA-ASI, dat in 2017 van start ging en vorig jaar voor het eerst de lucht in ging in de vorm van een aangepast MQ-1C Gray Eagle Extended Range-luchtvoertuig. De MQ-9B is echter groter en krachtiger en zal ook kunnen opereren vanaf vliegdekschepen en amfibische aanvalsvaartuigen met groot dek.

GA-ASI ziet het concept niet als een geheel nieuw vliegtuig, maar eerder als een optionele vleugel- en staartkit die een standaard MQ-9B omzet in een MQ-9B STOL. Het wordt zo ontworpen dat de conversie in minder dan een dag kan worden voltooid. Om tegemoet te komen aan operaties aan boord, wordt de MQ-9B STOL ontworpen met opvouwbare vleugels. zodat hij kan worden geparkeerd met een klein vloeroppervlak of hangar.

Dankzij de STOL-prestaties zal de RPA kunnen starten en landen zonder dekhulpmiddelen. In een marinescenario kan de MQ-9B STOL worden gebruikt voor een breed scala aan missies waaronder bewaking en verkenning (ISR).