Nieuws

ELOY – De Amerikaanse Federal Aviation Authority (FAA) heeft de brevetten ingetrokken van Luke Aikins en Andy Farrington na de deels mislukte poging om op 24 april 2022 boven Arizona van vliegtuig te wisselen. Volgens de FAA had de organisatie geen toestemming gegeven aan Aikins voor deze stunt, maar deze gaf dit besluit niet door aan de organiserende Red Bull Air Force.

Tijdens de live uit gezonden stunt wilden Aikins en Farrington, op een hoogte van 14.000 ft (4.267 m) boven Arizona van vliegtuig wisselen. Beide skydivers zetten daarbij speciaal geprepareerde Cessna 182’s. in een verticale neus stand gevolgd door het uitklappen van de luchtrem, de motor uitschakelen en vervolgens uitstappen om naar het andere toestel te ‘vliegen’. Vervolgens was het de bedoeling dat de vliegtuigen weer zouden worden gestart om daarna normaal te landen.

Tijdens de ‘plane swap’ werden beide Cessna’s met ingeschakelde auto pilot op een constante snelheid van 140 mph gehouden (225 km/h) waarbij beide skydivers dertig seconden de tijd hadden om van positie te wisselen. Dit mislukte echter ten dele. Aikins slaagde erin aan boord van Farrington’s toestel te komen, maar het toestel van Aikins stortte neer.

Op videobeelden is te zien dat een van beide Cessna’s echter in een oncontroleerbare spin raakte en vervolgens neerstortte. Aikins wist zich echter met zijn parachute te redden. De tweede piloot slaagde er wel in aan boord van de andere Cessna 182 te komen.

De FAA besloot na het ongeval te onderzoeken. De dienst had vooraf geen toestemming aan de stunt verleend. Die toestemming was nodig omdat tijdens de stunt de vliegtuigen zonder piloot zouden worden achtergelaten. Volgens de FAA diende het verzoek om een uitzondering op de regelgeving het publieke belang niet.

Luke Aikins schreef in 2016 geschiedenis door op een hoogte van 25.000 ft (7.620 m) zonder parachute uit een vliegtuig te springen om vervolgens in een net te landen.

1 reactie op “‘Stuntpiloten’ raken vliegbrevet kwijt

  1. Jan Doejaaren schreef:

    Ja, gaat automatisch, denk ik. Uitloggen doe ik als ik al wat me interesseert, gelezen heb. Goedendag.