Nieuws

DALLAS – Airbus Helicopters heeft de Amerikaanse elektromotor fabrikant MAGicALL geselecteerd als toekomstige leverancier voor de motoren van de CityAirbus Next Gen. Airbus en MAGicALL werkten al langer samen bij de Airbus Vahana tilt-wing UAM demonstrator.

Arbus weest tijdens HAI Heli-Expo 2022 vakbeurs in het Amerikaanse Dallas technologieconglomeraat in maart 2022 Spirit AeroSystems aangewezen als ontwikkelaar en bouwer van de vleugels voor de CityAirbus NextGen.

Het tweede ontwerp van de CityAirbus NextGen luchttaxi werd in november 2021 tijdens de European Rotors vakbeurs in Keulen gepresenteerd. Gelijktijdig werden toen contracten getekend met zowel het Franse bedrijf Thales en als het Duitse Diehl Aerospace voor de ontwikkeling en bouw van vluchtbesturingscomputers. Thales zal het primaire vluchtcontrolesysteem ontwikkelen, Diehl Aerospace het secundaire.

Beide systemen zijn ontwikkeld en gebouwd volgens verschillende filosofieën, maar houden elkaar continu in de gaten. Deze zogeheten ongelijke architectuur biedt een grotere betrouwbaarheid dan een dubbel uitgevoerd systeem dat van één enkele leverancier komt.

Vooreerst wordt uitgegaan van een vliegbereik 80 km, een kruissnelheid van 120 km/h en een eerste vlucht in 2023. De CityAirbus NextGen wordt aangedreven door acht star gemonteerde acht elektromotoren en vleugels die voor een deel lift genereren tijdens de horizontale vlucht. Gemikt wordt op een maximale geluidsproductie van 65-70 dB tijdens take off.

Gemikt wordt op certificatie in 2025 waarna de eVTOL beschikbaar komt voor zogenoemde Urban Air Mobility (UAM) operaties.