Nieuws

BERPORTH – Israel Aerospace Industries (IAI) en het Britse 2Excel Aviation hebben met succes een demonstratie van IAI’s Maritime Heron UAS voltooid in een serie live Beyond Visual Line of Sight maritieme zoek- en ISR-scenario’s.

De demonstratie was gebaseerd op de luchthaven van West Wales in Aberporth, Wales en werd bijgewoond door persoonlijke en virtuele waarnemers van het Britse ministerie van Defensie, de regering en de civiele sector.

Na de demonstratie kregen IAI en 2Excel positieve feedback van de UK Civil Aviation Authority.Persoonlijke aanwezigen konden verzoeken aan het systeem doen, die tijdens de presentatie live werden doorgegeven aan het Ground Control Station (GCS).

De Heron UAS was binnen 36 uur na aankomst in West-Wales klaar om te vliegen en bleef gedurende de gehele periode van inzet volledig inzetbaar. Het toestel bereikte honderd procent van de geplande scenario’s, ondanks de uitdagende seizoen weersomstandigheden.

Het systeem heeft volgens IAI en 2Excel Aviation aangetoond dat het zeer capabel is in missies, waaronder zoek- en reddingsacties, grensbewaking, visserijpatrouilles, veiligheid op zee, detectie en bewaking van kleine boten en andere activiteiten. Ook werden aan regels gebonden scenario’s gedemonstreerd via IAI’s Starlight data-exploitatietool, die input ontving van de Heron UAS’ multi-mission radar, EO/IR-sensor en AIS.

Vervolgens werden aandachtspunten gegenereerd met behulp van Starlight’s kunstmatige intelligentie (AI) en gegevensverwerkings engine om bruikbare intelligentie, inzichten en maritiem bewustzijn te produceren. De verzamelde gegevens werden gelijktijdig uitgezonden naar persoonlijke en virtuele aanwezigen met behulp van IAI’s gegevensverspreidingstool (Commander’s Remote Imagery Situation Picture – CRISP).