Nieuws

CANBERRA – Voor de eerste keer heeft de Royal Australian Air Force (RAAF) testvluchten uitgevoerd met de Japan Air Self-Defense Force (JASDF, of Koku-Jieitai). Het technische vliegtest programma werd in april gedurende drie weken uitgevoerd in Japan waarbij een RAAF KC-30A MRTT een Mitsubishi F-2 van de JASDF in de lucht bijtankte.

Tijdens een reeks vluchten zorgden vliegtuigbemanningen en ingenieurs voor de mechanische compatibiliteit tussen deze systemen, en dat beide vliegtuigen veilig kunnen worden gevlogen in verschillende configuraties en lichtomstandigheden. Het RAAF vliegtestteam heeft uitgebreide ervaring met KC-30A-tankproeven in Australië, de Verenigde Staten en Singapore, en deze meest recente proef was de eerste keer dat het met de JASDF werkte.

In de afgelopen jaren hebben JASDF- en RAAF-personeel samengewerkt na natuurrampen in Tonga en Australië. Ook werd met elkaar getraind tijdens Exercise Cope North in Guam en Exercise Bushido Guardian in Japan. In augustus en september 2022 zal Japan deelnemen aan de Exercise Pitch Black 2022 boven het Northern Territory van Australië.

De RAAF heeft zeven KC-30As die op RAAF Base Amberley in Queensland gestationeerd zijn. Ieder toestel kan per vlucht honderd ton brandstof meenemen.

Foto’s: Royal Australian Air Force.

.