Nieuws

FRIEDRICHSHAFEN – Tijdens de AERO 2022 heeft het Oostenrijkse XAEROS AvioPower GmbH uit een hybride aandrijving gepresenteerd voor eenmotorige lichte vliegtuigen.

Het motorblok bestaat uit twee onafhankelijke V-twin viertakttaktmotoren met supercharger en is gemaakt van onderdelen van Rotax-motoren. Ze worden gecombineerd met een elektromotor en een accu. Ze worden aangestuurd door een geavanceerde elektronische motorregeling.

Volgens de fabrikant levert de XAEROS, die inclusief accu slechts 50 x 50 x 79 cm meet een maximaal vermogen van 200 kW (272 pk) en een continu vermogen van 118 kW (161 pk). Bij het opstijgen en landen mag alleen de elektromotor een paar minuten worden gebruikt.


In kruisvlucht nemen de twee zuigermotoren het dan over, zo mogelijk op e-fuel. Ze laden de batterij op via de elektromotor, die in deze fase als generator fungeert.

Volgens de fabrikant zou de nieuwe motor kunnen worden ingebouwd bestaande Cessna en Diamond varianten. De onderneming is nog op zoek naarpartners vinden voor de ontwikkeling.