Nieuws

KUNOVICE – Het Tsjechische bedrijf voor defensie-elektronica en luchtvaarttechnologie Omnipol Group heeft het lucht- en ruimtevaartbedrijf Let Aircraft Industries overgenomen van de Russische eigenaren.

Het Russische mijnbouwbedrijf UGMK verwierf in 2008 een meerderheidsbelang van 51% in Let en in 2013 de resterende 49% van de aandelen. Door de moeilijke gesanctioneerde situatie op de Russische markt verviel dusdanig groot afzetgebied dat de fabrikant in moeilijkheden dreigde te raken. Doordat de Russische eigenaren instemden met het verkopen van het volledige aandelenpakket aan de in Praag gevestigde OMPO Holding, kan weer continuïteit worden geboden.

Omnipol (dat ook een meerderheidsbelang heeft in Aero Vodochody) en Let Aircraft Industries staan momenteel op het punt twee Let L 410 NG multirole turboprops te verkopen aan een Filipijnse afnemer. Het voorlopige contract hiervoor werd getekend tijdens de Dubai Airshow 2021.

Tijdens deze vakbeurs werd tevens bekend dat de fabrikant voornemens is amfibische versie van de L 410 NG te ontwikkelen, de Seawafer. Een eerst toestel is inmiddels verkocht aan t leasemaatschappij Air-Tec Global uit Mauritius.