Nieuws

FRIEDRICHSHAFEN – De in oktober 2021 aangekondigde elektromotor aangedreven Diamond eDA40 zal worden uitgerust met een Safran ENGINeUS motorblok met een vermogen van 130 kW (177 pk). Dit is door de fabrikant meegedeeld tijdens de AERO 2022 General Aviation beurs die momenteel in Friedrichshafen wordt gehouden.

De eDA40 zal worden uitgerust met een Garmin G1000 NXi cockpit en vooreerst tot negentig minuten kunnen vliegen. Volgens Diamond vallen de operationele kosten vervolgens tot veertig procent lager uit dan bij vliegtuigen met traditionele verbrandingsmotoren.

Snellader
Diamond Aircraft heeft de EPiC accutechnologie van Electric Power Systems (EPS) met het daarbij behorende Ecosysteem gekozen om de eenmotorige DA40 om te toveren tot eDA40. De door het Amerikaanse bedrijf ontwikkelde accumodule is uitgerust met een DC snellader waardoor lege accu’s binnen twintig minuten weer kunnen worden opgeladen. Deze accu’s zijn in een apart ruimte tussen de motor en het brandschot ondergebracht.

Gemikt wordt op een eerste vlucht in eind 2022 gevolgd door certificatie van de motor in 2023. Daarna zal het gecertificeerde toestel begin 2024 op de markt kunnen komen.

Diamond heeft de nodige ervaring met elektrisch vliegen. Al in 2011 vlog de DA36 E-Star, gevolgd door de DA36 E-Star 2 in 2013. Ook waren Diamond en Siemens betrokken bij het HEMEP project.