Nieuws

KUNOVICE – De Hongaarse luchtmacht heeft bij Aero Vodochody twaalf nieuwe L39NG straaltrainers besteld. De toestellen  moeten in 2024 geleverd worden. Door de nieuwe order heeft de fabrikant nu nog een back log van dertig te leveren L39NGs.

De fabrikant slaagde er in februari 2021 in een nieuwe  exportorder in de wacht te slepen voor de L-39NG. De ‘ Albatros’ nieuwe stijl werd ditmaal besteld Vietnam dat tekende voor twaalf toestellen. Onderdeel van dit contract is ook de training van piloten en de levering van reserve-onderdelen en logistieke ondersteuning.

In 2018 werd  bekend dat Senegal er vier  aan gaat schaffen. Het land wil de L-39s in gaan zetten als licht aanvalsvliegtuig. Daarnaast zal het worden gebruikt voor trainingsdoeleinden. Onderdeel van het contract is tevens de training van piloten en technici en de levering van reserve onderdelen. Ook zal logistieke ondersteuning worden geleverd.

Andere orders werden in 2018 geplaatst door het Amerikaanse RSW Aviation (12) die civiele en militaire trainingen aanbiedt met L-39CWs en gemoderniseerde Shorts Tucano turboprops.  Ook het aan het Portugese Hi Fly verbonden Skytech (10) wil de Albatrossen NG voor dezelfde doeleinden gaan aanbieden.

Aero Vodochy besloot een gemoderniseerde variant te ontwikkelen op basis van de verwachte marktvraag. De fabrikant bouwt momenteel een eerste serie van vier toestellen in de aanloop naar serieproductie. Dit kwartet zal worden ingezet voor testdoeleinden. De eerste NGs werden  2020 af geleverd.

Het militaire trainingstoestel is afgeleid van de L-39 Albatros (meer dan 3.000 gebouwd, waaronder 31 geleverd aan Vietnam), maar heeft nu onder meer een nieuwe romp, een digitale cockpit en een 16,87 kN sterke Williams International FJ44-4M FADEC turbofan. Daarmee moeten snelheden tot 420 kts (775 km/h) mogelijk worden bij een vliegbereik van 1.400 nm (2.590 km) en een structurele belastinglimiet van +8/-4g. De fabrikant spreekt over een klimsnelheid van 4.500 ft/min (23 m/sec).

 

2 reacties op “Hongaarse luchtmacht bestelt nieuwe L39 NGs

  1. […] Eerder dit jaar verkocht de Tsjechische vliegtuigbouwer al vier te bewapenen L-39NGs aan Senegal. […]

  2. […] Aeovodochy en IAI gaan tevens samenwerken bij het integreren van IAIs virtuele trainingsoplossingen … […]