Nieuws

HATO – De Nederlandse krijgsmacht heeft woensdag (20 april) een eerste MQ-9 Reaper trainingsvlucht gemaakt. Dat gebeurde vanaf Curaçao, waar de luchtmacht het onbemande verkenningsvliegtuig de komende tijd beproeft. De Reaper werd tijdens een twee uur durende vlucht bestuurd door een vlieger en sensoroperator vanaf een grondstation. Daarvoor maakt het systeem gebruik van een satellietverbinding.

De gunstige weersomstandigheden en beschikbaarheid van het luchtruim creëren daarvoor de perfecte omstandigheden. Bovendien kan het toestel direct inlichtingen verzamelen ter ondersteuning van de (militaire) organisaties in het Caribisch gebied.

Het 40-koppige detachement gaat vanaf nu aan de slag met de zogenoemde operationele test & evaluatiefase. Commandant 306 Squadron luitenant-kolonel Boudewijn Roddenhof: “We testen het vliegtuig en grondstation, maar ook de radar en camera’s. Daarmee beproeven we ons operatieconcept in de praktijk en ontdekken waar de limieten liggen. De bijbehorende procedures regelen we daarbij zo efficiënt mogelijk in.”

De komende periode worden nog twee MQ-9’s op Curaçao opgebouwd en ingezet voor de test- en evaluatiefase. Het vierde toestel staat nog in de Verenigde Staten. Daar ondergaat het de komende twee maanden de laatste acceptatie- en overdrachtstesten. Vervolgens komt de MQ-9 met twee grondstations naar Nederland. Het vliegtuig blijft op Vliegbasis Leeuwarden voorlopig in de opslag. De beide grondstations worden in de tweede helft van het jaar wel operationeel gemaakt. Vanaf dat moment zijn de toestellen boven het Caribisch gebied ook vanuit Leeuwarden te besturen

Bron: Ministerie van Defensie.

https://twitter.com/i/status/1516956757368741889