Nieuws

FILTON – Airbus heeft windtunneltests met de eXtra Performance Wing-demonstrator voltooid. Het eXtra Performance Wing-project, dat in september 2021 van start ging, haalt inspiratie uit de natuur om de aerodynamica en prestaties van de vleugels te verbeteren, zodat ze compatibel zijn met toekomstige vliegtuigconfiguraties en voortstuwingssysteem om de CO₂-uitstoot te verminderen.

Het gedeeltelijk 3D-geprinte windtunnelmodel is een verkleinde versie van de vleugel van een Cessna Citation VII zakenjet die Airbus voor dit doel aankocht. Het lichtgewicht ontwerp van de eXtra Performance Wing moet op termijn emissievoordelen opleveren.

De lagesnelheidswindtunnel van Airbus in het Britse Filton bootst omstandigheden na die vergelijkbaar zijn met de start- en landingswindsnelheden van vliegtuigen.

De windtunnel maar ook gebruikt door externe organisaties die er onder meer F1-auto’s, scheepsradarsystemen, Urban Air Mobility-voertuigen en meer conventionele vliegtuigen testen .