Nieuws
 
LONDEN – De joint venture van Elbit Systems UK en KBR Inc, Affinity Flying Training Services Ltd (Affinity), is begonnen met een reeks vliegtests met een elektromotor aangedreven Pipistrel Velis Electro.

In lijn met de ‘groene’ transformatie van het Britse ministerie van defensie, zijn de vluchten bedoeld om de Royal Air Force (RAF) te helpen de technologie van elektrische vliegtuigen te beoordelen, de effectiviteit ervan als een impactvolle opleidingscapaciteit voor piloten te bepalen en de nul-ambities te realiseren.

De tests worden uitgevoerd binnen het in drie fasen opgedeelde Pathfinder-programma. Als onderdeel van fase 1 vertrokken in december 2021 testvluchten vanuit Damyn’s Hall, Essex, en gingen door tot januari 2022.
Fase 2 begon in maart 2022 waarbij het toestel werd ondergebracht bij de bestaande trainingsvloot vloot van Affinity op RAF Cranwell, waar tot twintig extra piloten zal het milieuvriendelijke vliegtuig vliegen.
In fase 3 van de vliegproeven worden hoge regeringsfunctionarissen en waarnemers verwelkomd.

Ook de Deense luchtmacht onderzoekt momenteel de inzetbaarheid van de Velis Electro.