Nieuws

BANGALORE – Hindoestan Aeronautics Limited (HAL) heeft een eerste Do-228-201 afgeleverd bij de regionale Indiase luchtvaartmaatschappij Alliance Air. Deze bestelde bij HAL twee nieuw te bouwen Do-228-201 turboprops om deze vervolgens bij de fabrikant te gaan leasen. De Air India dochter vliegt momenteel met zestien ATR 72-600s en een ATR 42-300.

HAL voerde medio augustus 2021 de eerste taxiproeven uit met deze Do-228-201 die zowel ingezet kan worden als civiel commuter vliegtuig met plek voor negentien passagiers of als vrachtvliegtuig.

Het toestel werd bij HAL doorontwikkeld met ondersteuning van het Indiase Regional Connectivity Scheme (RCS) waar een binnenlandse markt wordt voorzien van tweehonderd vliegtuigen van dit type. Na certificatie wil HAL de Do-228 echter ook op de internationale markt gaan aanbieden.

Hoewel de plannen voor een civiele variant al in 2016 door HAL bekend werden gemaakt, liep het project de nodige vertraging op. De fabrikant bouwde sinds 1985 de Do-228 in licentie voor onder meer de Indiase luchtmacht (45), kustwacht (33) en marine (23). Daarnaast werd het toestel naar meerdere landen geëxporteerd.

Dornier bouwde tussen 1982 en 1997 in Oberpfaddenhofen 245 Do-228 varianten. Na overname door het Zwitserse RUAG werd in 2010 besloten de productie te hervatten. Dit leidde echter niet tot veel orders.

De meest recente typevariant van de Do-228 zou volgens RUAG ook als onbemand vrachtvliegtuig kunnen worden ingezet.