Nieuws

STOCKHOLM – Saab Digital Air Traffic Solutions (SDATS) mag in de toekomst van de Royal Air Force (RAF) het zogenoemde Digital Tower systeem voor klanten van het Britse ministerie van Defensie ontwikkelen, leveren installeren en onderhouden.

Het systeem met bijbehorende Operational Concept Demonstrator werden in 2020 op de Schotse luchtmachtbasis Lossiemouth geïnstalleerd om nieuwe mogelijkheden en concepten te onderzoeken die van belang zouden kunnen zijn voor toepassing door militaire verkeersleiders.

Tijdens de evaluaties werd met name gekeken worden naar inzet onder normale omstandigheden en momenten waarop sprake van verhoogde dreiging.

Saab heeft de nodige ervaring met verkeersleiding op afstand. Zo was in 2015 Örnsköldsvik Airport ’s werelds eerste ‘op afstand’ begeleide vliegveld. In Engeland is het systeem al in gebruik op Cranfield Airport terwijl het later dit jaar ook op London City Airport zal worden geïnstalleerd.

Ook in Nederland wordt SDATS op meerdere vliegvelden uitgerold.