Nieuws

AJDOVŠČINA – De in Ierland gevestigde helikopterleasemaatschappij Lobo Leasing heeft bij Pipistrel vijftien onbemande Nuuva 300 vrachtdrones besteld.

Al eerder besloten de Chinese pakketvervoerder SF Express en het Duitse Amazilia Aerospace de Sloveense vliegtuigfabrikan te helpen de Nuuva 300 versneld op de markt te brengen.

Het toestel krijgt acht Pipistrel E-811 elektromotoren die inmiddels gecertificeerd zijn. Het toestel kan een maximale vlieghoogte bereiken van 6.000 m en op een hoogte van 2.500 m starten en landen.

Het luchtvaartuig wordt een eVTOL met een capaciteit van 460 kg vracht. Gemikt wordt op een marktintroductie in de tweede helft van 2023. De Nuuva V300 moet in staat zijn drie Euro-pallets te vervoeren waarbij de lading autonoom vervoerd zal worden via een van tevoren geprogrammeerd vliegplan. Het maximale laadvermogen ligt rond de 460 kg; wordt 50 kg lading meegenomen, dan ligt het vliegbereik rond de 2.500 km

Pipistrel selecteerde onlangs het Honeywell AH-2000 attitude heading reference systeem. Dat zal worden geïntegreerd in het door Amazilia Aerospace te ontwikkelen digitale vluchtcontrole en vliegtuigmanagementsysteem.

Uit de Nuuva V300 wordt ook een kleinere V20 afgeleid die tot 20 kg vracht kan gaan vervoeren en al in 2021 beschikbaar moet komen.