Nieuws

HOSTOMEL – De Oekraïense vliegtuigbouwer Antonov heeft weer toegang tot zijn zwaar beschadigde thuisbasis Hostomel Airport bij Kiev. Het vliegveld was het toneel van hevige gevechten tussen Oekraïense en Russische strijdkrachten. Een aantal An-124’s kon op tijd in veiligheid worden gebracht naar Leipzig-Halle Airport in Duitland.

Het gaat om toestellen die ingezet worden voor de eigen vrachtmaatschappij Antonov Airlines. De vliegtuigen die achterbleven op Hostomel Airport werden vernietigd of raakten beschadigd. In de afgelopen weken werd al duidelijk dat Antonov’s paradepaardje, de zesmotorige An-225, moest worden afgeschreven. Daarnaast zijn volgens de fabrikant ook een An-74T en een An-26-100 verloren gegaan. Een aantal andere toestellen van Antonov Airlines, van het type An-12, An-22 en An-132D, raakten beschadigd, net als een achtergebleven An-124.

Ook diverse gebouwen, waaronder de verkeerstoren, hangars en kantoren, kwamen niet ongeschonden uit de strijd.

De viermotorige An-124’s die gered konden worden, voeren volgens Antonov Airlines chartervluchten voor klanten uit. Het bedrijf zet de toestellen naar eigen zeggen bij voorkeur in voor humanitaire missies ten behoeve van de Oekraïense bevolking.